2013. augusztus 24., szombat

Összegzés

Utóbb az ügyeskezű autovillamossági szerelő azonnal kiderítette, hogy a dugóban lévő vezetékek szétrázkódtak, a földelés kicsúszott, ez okozta a zárlatot, ami „megfertőzte” az autót is.

Összességében 5035 km-t tettünk meg a 22+1 nap alatt, beleszámítva a szervizbe történt oda-vissza utakat is.
Zoli kerékpárja kb. 500 km-t tett meg ez idő alatt, ebben benne vannak a reggeli pékutak is. Kerékpárutat jelző táblák vannak itt-ott, Burgundiában létezik kerékpáros térkép is, Normandiában, Bretagne-ban nem kaptunk ilyet információs irodákban. Ettől még lehet biciklizni, főleg a „ceruzás” utakon. Épített kerékpárutat keveset láttunk. A kerékpárosokkal udvariasak az autósok, ahogy általában nem csak ők, hanem mindenki más is. Barátságosan köszönnek reggel-este, jó étvágyat kívánnak a kempingben, ha eszünk.
Árakat tekintve a kempingek 20-35 euró közötti ára éjszakánként ötünknek olcsóbb, mint általában Németországban vagy Ausztriában, Spanyolországban. Nagyon szimpatikus a gyerekek és fiatalok ingyenes belépője. A felnőtt belépő kifizetésével összességében olcsóbban jutunk be a három gyerekkel híres műemlékekbe vagy látványosságokba, mint sok magyarországi helyszínen.
Az autópályák drágák az osztrák vagy magyarhoz viszonyítva.
Étterembe menni, még a legegyszerűbbekbe is, drága mulatság ennyi embernek. 10 euró alatt nem jellemző a menü, inkább 12-15 eurótól fölfelé hirdetik. A fagyit felejtsük el Franciaországban, kettő euró/gombóc alatti árat nem láttunk, de volt 3.50 is, Mont St. Michel-nél. A főzésen kívül maradnak a gyorséttermek és a keleti konyhák, valamint a szuper- és hipermarketek. Helyi és kézműves termékeket, élelmiszereket minden boltban lehet kapni, benzinkúton is külön polcon kínálják. Élelmiszerből természetesen óriási a kínálat, a saját márkás termékek is jó minőségűek (minden hipermarketláncnál hamar ki lehet szúrni, többször külön polcra is kirakják) és olcsók. A gyerekek kedvencei a madeleine-k lettek. Több Casino márkájú mogyorókrémet kellett volna venni a Giant-ban, mert jóval olcsóbb, mint a Nutella, és nincs benne pálmaolaj, emellett finom is. A vaj is olcsóbb, mint Magyarországon, ez nem meglepő, Ausztriában is olcsóbb. Hoztunk enyhén sózott vajat, egy darabig kitart. Palackozott francia bort már 1.70-ért is lehetett kapni, Bordeaux környéki vörösbor volt.

Párizst kisgyerekeseknek nem ajánljuk, zsúfolt, tömeg van és a metró babakocsival szinte egyáltalán nem járható, sokat kell gyalogolni, lépcsőzni. Érdemes felfedezni a vidéki Franciaországot, a nem tengerparti területeket, nyugodtabbak, olcsóbbak, nincs tömeg. A tengerparton és közelében még a kempingben is foglalni kell előre helyet augusztusban, több helyen előleget is kell küldeni. És tényleg tele is vannak, főleg hazaiakkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése