2013. augusztus 24., szombat

Aug. 16.

Este még néhányan előbújtak a közeli tűzijáték zajára a sátrakból, az öböl másik oldalán lehetett látni. Később esőre ébredtünk, és bár reggel még csak borult volt az ég, az esős idő maradt is egész napra.
Ezért lemondtam telefonon a kajakot és a közeli Pleumeur-Bodou-ba indultunk, ahol több látványosság is ígérkezett egy helyen. A Planetáriumban akartuk kezdeni, Noémit ez most nagyon érdekli, de ott azt javasolták, jöjjünk vissza inkább későbbi, nagyobbaknak való előadásra, és kezdjük inkább a Cité Telecom-mal. Így is tettünk.
A Cité Telecom ( www.cite-telecoms.com ) vagy Radome távközlésnek és a műholdas kommunikációs technológiáknak szentelt tudományos-szórakoztató látványosság. Gyerekeknek itt is ingyenes, felnőttnek 7 €. Több órán át benn voltunk, miközben kinn szakadt az eső, mégsem néztünk meg mindent. Először egy előadásra irányítottak mindenkit, ami ugyan francia nyelven ment, de már a jegyvételnél adtak bőven német nyelven anyagot. A Radome kívülről egy óriási fehér gömb, mint kiderült, akkora, hogy a párizsi Diadalív is beleférne. 1962-ben itt hoztak létre egy hatalmas antennát – az van a fehér gömb belsejében - , aminek segítségével először sikerült élő televíziós összeköttetést lebonyolítani az Egyesült Államokkal. Ennek a történetét és az antenna, a burok felépítését, a műhold működését mutatták be sok színes effekttel kísérve a burok alatt, az antenna tövében felépített színpadon ülő nézőknek. Nagyon érdekes volt és érthető, mivel már előtte átvettük a német nyelvű leírást. A többségben francia nyelvű nézőket is érdekelhette, mert utána sokat kérdezgették az előadót, így nem tudtunk mi sem kimenni.
Ezután egy olyan részre mentünk, ahol sok-sok matematikai játék volt, hasonló, mint nálunk a Csodák Palotájában vagy a Mobilisban. Itt is játékról játékra le volt írva a német nyelvű kísérőlapon, hol mit kell csinálni. Utána különböző más kipróbálható multimédiás játékok voltak, időjárás-jelentésbe beleállni, animációs filmet forgatni, stb. Nagyon megérte bemenni.
Útban a Radome-hoz

A fehér gömb belsejében, előadás közben

Részlet az antennából

Logikai játékok: mondom, mi a feladat

Ezt csinálták ...

... és ez volt a képernyőn. A mi fiaink nyertek!

Mivel az eső továbbra is esett, az itteni büfében ettünk apróságokat (melegszendvicset, kis pizzát), majd átmentünk a planetáriumba. Ott egy Naprendszerről és annak vándorairól szóló előadást néztünk meg, franciául.
Ezután Tregastel-be mentünk tovább, ahol az Aquáriumot terveztük megnézni. Már a bejáratnál hosszú sor állt, viszonylag drága volt, kicsi, zsúfolt, nem ajánljuk senkinek, nem éri meg bemenni, főleg a telecomos látványossághoz képest nem.
Itt a sziklák voltak érdekesek, amit már tegnap elkezdtünk megnézni, mikor biciklivel átmentünk, így, mivel már nem esett egy ideje az eső, sétáltunk a sziklás parton. Itt vannak a különleges formájú sziklák, mind rózsaszín gránitból. Tovább lehetett volna még menni, még megérne egy sétát, nagyon szép tengerparti szakasz. De már mindenki kezdett éhes lenni.

Jövés-menés az Aquarium udvarán



A piacon csak néhány árus volt, köztük egy palacsintás, azaz galette és crépe volt kapható. Helyi viszonyok között olcsón vettünk három galette-t (krumplis-sajtos, sajtos-hagymás-krumplis, kolbászos) és egy csokis-karamellás crépe-t, 1.70 – 3 eurókért.
Estére egészen szép idő lett, kicsit a nap is kisütött. Holnap távolabbra kirándulunk, bár Bretagne annyira nagy, hogy csak egy kis részét tudjuk bejárni ennyi idő alatt.

Nap néni: galette-t áruló néni. Nap bácsi: fekete kosárlabdázónak kinéző férfi, aki mögöttünk állt a palacsintásnál, agaveszirupos crépe-t kért és segített angolul a számokban. Már tudunk jó pár szót franciául, de a számokat még nem nagyon. Írott szöveget helyenként egész jól tudunk értelmezni, hallottat nem. Bár Marci tegnap tanulgatta a számokat, de csak tízig jutott. Így a 9.50-et nem értettük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése