2013. augusztus 24., szombat

Aug. 8.

A tegnapi hosszú este után elég sokára indultunk el a kempingből, dél is elmúlt, mire a központba értünk. A Louvre-nál hatalmas sor állt, ezért úgy döntöttünk, inkább holnap megpróbálunk időben nyitásra érkezni. Inkább tovább mentünk a Champs-Elysees felé a Concorde téren és a parkon keresztül. Ez hosszadalmasnak tűnt, így inkább metróra szálltunk és még egy Quick-t útbaejtve elmentünk a Diadalívhez. Nagyon jó dolog Franciaországban, hogy kiskorúak és uniós tagállambeli 26 éven aluliak az állami múzeumokba ingyen mehetnek be. Így aztán minél több helyre elvisszük őket. A Diadalív tetejére is fel akartak menni, Zoli felkísérte őket, majd az új ívhez, a La Defense negyedbe mentünk. Itt jártunk 21 évvel ezelőtt, majd összehasonlítjuk az akkori képeket a mostaniakkal.
Sorok a Louvre-nál


Diadalív lenn, belül, fenn





 La Defense negyed



Zoli mindig lemarad a képről.



Pompidou központ

A Musee D'Orsay előtt

Innét elmentünk a Pompidou központba, itt csak az előtérbe mentünk be, 13 € felnőtt belépőt nem akartunk rászánni. A boltban a gyerekek sok érdekességet találtak, pl. agymintás úszósapka, pisztolyalakú favonalzó, és más egyéb dizájnos tárgy. Innen még elmentünk a Musee D’Orsay-ba, mivel csütörtökönként 21.45-ig van nyitva. Nem is kellett sokat sorba állni, inkább csak a biztonsági ellenőrzés miatt, ami minden nevezetességnél megvan. Nem is szabad nagy táskákkal menni, azzal csak gond lenne. A gyerekekkel végigfutottam a legfontosabb képeken és festőkön, Van Gogh, Degas, impresszionisták, még leginkább Noémi mutatott komolyabb érdeklődést. Felismert több képet, pl. amit télen Pesten a Cezanne kiállításon láttunk, vagy a képet, ami a Mr. Bean filmben szerepelt. Innen a Gare Austerlitz-re mentünk, ezúttal RER-pótló busszal, itt ettünk egy kínai büfében, nagyon kedvező áron.
Ma is rengeteget metróztunk, gyalogoltunk, lépcsőztünk. Kellemes idő volt, ideális városnézéshez, napos-felhős, 22 fok körül. Gondoltuk is, otthon biztos irigykedve nézegetik a tegnapi pulóveres- esőkabátos képeinket, a negyven fokban.
A nap nénije: új diadalívnél egy fekete nőt nagyon megijesztettek a galambok. A nap bácsija: kínai étteremtulajdonos.
Holnapra marad egy kevés Louvre, csak röviden, Sacre Cour és még majd meglátjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése