Reggeli után pontban kilenckor sikerült
elindulnunk a kempingből, és 10-re oda is értünk D’Isigny-be. Megint azt
gondoltunk, hogy majd leszünk vagy nyolcan-tízen, erre jó hosszú sor állt már a
karamellaüzem előtt. Franciául volt a vezetés, így az elmondottakból nem
értettünk semmit, csak abból, amit láttunk: az első teremben térkép és termékek
voltak, bemutatták, milyen hozzávalókat honnan szállítanak, gyakorlatilag
mindent Franciaországból, az egzotikus hozzávalókat a tengeren túli megyékből.
A második teremben volt a keverő: nagy üstben, ami leginkább egy betonkeverőhöz
hasonlított, keverték ki a hozzávalókat. Ha jól láttam, sok cukorral, kevés
vízzel indult a gyártás, közben melegítették is a már beleöntött anyagot.
Került bele még víz, tej, ragacsos szirup, és végül nagy tömbökben sós vaj. http://www.caramels-isigny.com/
Sorban állás az üzem előtt - benn már nem lehetett fényképezni
A következő teremben a már kész karamellamasszát
formázta egy gép. Néha hajtogatták a feldolgozásra váró masszákat, mint a
tésztát, majd a formázóba került, ahol hosszú karamellakígyót láttunk, és már
potyogtak is ki a végén a becsomagolt karamellák. Végül a csomagolóban kézzel
dobozkába vagy zacskóba töltötték a többféle ízű karamellát. A kijárathoz érve
bemutatták a termékválasztékot, amit aztán a boltban lehetett megvenni. A
vezetés ingyenes és többször van közben kóstoló is. Van karamellás pattogatott
kukorica, karamellakrém, amit kenyérre lehet kenni, sokféle ízesítésű
karamella, karamellanyalóka, karamellás keksz, stb. Így most van sok
karamellánk is a kocsiban, az ánizsos cukor mellett.
D’Isigny után a tengerparti úton mentünk, ahol
egymás után következtek a partraszállás emlékhelyei és helyszínei. Először a
Point du Hoc-nál álltunk meg, ez az Utah és Omaha Beach közötti fontos
kiszögellés, amelynek elfoglalása kulcsfontosságú volt a támadásnál. Itt
meghagyták a régi bombatölcséreket, német bunkereket.
Az Omaha Beach-n több megálló is volt még, például megnéztük az amerikai katonai temetőt is St.-Laurent-sur-Mer-nél, közel 10.000 kereszt vagy csillag van itt. Arromanches-ben szerettük volna még a 360 fokos bemutatót megnézni, de egyrészt ki sem volt rendesen táblázva, másrészt nem találtunk parkolóhelyet a városban, annyira tele volt. Az előző helyeknél mindenütt hatalmas parkolók voltak. Így sajnos ez kimaradt.
Az Omaha Beach-n több megálló is volt még, például megnéztük az amerikai katonai temetőt is St.-Laurent-sur-Mer-nél, közel 10.000 kereszt vagy csillag van itt. Arromanches-ben szerettük volna még a 360 fokos bemutatót megnézni, de egyrészt ki sem volt rendesen táblázva, másrészt nem találtunk parkolóhelyet a városban, annyira tele volt. Az előző helyeknél mindenütt hatalmas parkolók voltak. Így sajnos ez kimaradt.
Omaha Beach emlékművel
Amerikai katonai temető
Innen Bayeux már nem volt messze, ahol
visszamentünk az időben majdnem ezer évet. Megkerestük a kárpitot kiállító
múzeumot, ahol audioguide-dal német nyelven képről képre végignéztük, mi is történt
azelőtt, mielőtt Hódító Vilmos elfoglalta Angliát és Normandia után ott is
király lett. Hogyan harcolt együtt Harald-dal, aki megszegte Vilmosnak tett
esküjét és elfoglalta Edward halála után az angol trónt, hogyan építettek
Vilmosék hajókat és támadták meg Angliát, a nagy csata részleteit. Az egész
kárpit majdnem 70 méter hosszú és csak a vége hiányzik, ahol Vilmost angol
királlyá koronázzák. http://www.tapestry-bayeux.com/
Bayeux-ban még megnéztük a gótikus katedrálist és
annak román stílusú kriptáját, majd visszautaztunk a szálláshelyünkre, közben
útbaejtve egy boltot, hogy húst és salátát vegyünk vacsorára. Persze került a
kosárba más is, a holnapi hosszú naphoz mindenféle kekszek és helyi sajt is.
Képek a Bayeux-i katedrálisról - a kárpitnál nem lehet fényképezni
Ez a kárpitot bemutató kép a netről került ide.
Végre grilleztünk Edit grillezőjével, persze
sokkal lassabb, mint serpenyőben sütni, és nem tudtuk mire vélni, hogy egy idő
után magától kikapcsol aztán vissza, így a serpenyő is előkerült, még többet
kellett mosogatni. Rizs volt mellé és saláta.
Holnap továbbmegyünk Bretagne-ba és megnézzük
Mont St. Michel-t.
Nap nénije a karamellagyárban a vezetőnk, a nap
bácsija pedig a karamellagyárban a karamella-készítő, aki 2-szer is belecsípett
a kirakott karamellamasszába.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése